Bezpečnostné hrozby v kontexte meniaceho sa chápania bezpečnosti po rozpade bipolarity - Štefančíková, Michaela
Nové javy a procesy v politickej, ekonomickej i sociálnej rovine medzinárodných vzťahov v druhej polovici a predovšetkým v závere dvadsiateho storočia viedli k zmene pohľadu na bezpečnosť, ktorá bola dovtedy chápaná predovšetkým v kontexte vojny a mieru. Do popredia vystúpili nové bezpečnostné hrozby prevažne nevojenskej povahy, ktoré si vyžadujú zmenu prístupu k zaisteniu bezpečnosti. Štatistická evidencia závažnosti (v kvantitatívnom vyjadrení) súčasných bezpečnostných hrozieb. Ich priame implikácie na život človeka. Kontrast hrozby ozbrojených konfliktov (tradičná vojenská bezpečnostná hrozba) a nevojenské hrozby.