Porozumění energetickým vztahům mezi EU a Ruskem - Tichý, Lukáš
Legislatívny a inštitucionálny rámec energetických vzťahov EÚ - Rusko. Podiel ropy na dovoze do Európskej únie. Závislosť vybraných krajín EÚ27 na dovoze plynu z Ruska. Energetická politika Ruska voči Európskej únii. Využívanie energetických zdrojov ako nástroja zahraničnej politiky. Upevnenie prítomnosti a intenzívne prenikanie Ruska na energetické trhy. Snaha o diverzifikáciu odberateľov energie. Energetická bezpečnosť EÚ a politika voči Rusku. Liberalizácia trhu s energiami. Prioritné oblasti rozvoja energetickej infraštruktúry EÚ. Prístup EÚ a Ruska k spolupráci: príklad Energetického dialógu.