Administrative systems in the European Union and in the states of the Visegrád group - reforms in the service of sustainable development - Szlávik, János
Skutočnosť, či je správna jednotka schopná plniť stanovené úlohy záleží od toho, ako dobre je schopná plniť svoje povinnosti v oblasti trvalo udržateľného rozvoja. Niektoré administratívne a správne jednotky sú preťažené povinnosťami a často plnia funkcie, ktoré by bolo efektívnejšie vykonávať na iných úrovniach samosprávy. Pri prenesení kompetencií na nižšiu úroveň správnych celkov možno naraziť na nedostatok zdrojov a chýbajúce kapacity, na druhej strane to platí aj pre vyššiu úroveň správnych celkov, kde môžu existovať zdroje a kapacity, no citlivý prístup k riešeniu niektorých lokálnych problémov a úloh môže absentovať. Pretože obe aspekty sú nevyhnutné pre trvalo udržateľný rozvoj, je nutné reformy v oboch oblastiach posudzovať v spoločnom kontexte. V zásade možno konštatovať, že krajiny Vyšehradskej skupiny zaviedli princíp decentralizácie naplno, ale zrejme majú nesprávne interpretujú ustanovenia princípu subsidiarity. Z hľadiska trvalo udržateľného rozvoja je prehodnotenie uplatňovania týchto zásad žiaduce.