Jazyková politika Európskej únie - jej historické východiská a súčasné trendy - Strelinger, Ján, 1964-
Aktuálne problémy, s ktorými sa orgány EÚ potýkajú, keďže nemajú len jeden oficiálny ani pracovný jazyk. V období rozširovania o nové štáty EÚ mnohé aspekty poukazujú na nerovnosť, diskrimináciu a zvýhodňovanie niekoľkých jazykov a na vzrastajúcu potrebu vytvorenia jazyka, ktorý by mohol byť nositeľom identity EÚ bez diskriminovania národných záujmov. Pri zvažovaní jazykovej politiky EÚ sa nevyhnutne objavuje problém európskej identity, jej konštituovania, či konfrontovania s národnými identitami.