Spôsoby financovania systému zdravotníctva - Kuchta, Ľuboš
Základné teoretické modely systémov zdravotníctva. Bismarckovský model. Beveridgeovský model. Trhový model. Typológia systému financovania zdravotníctva: daňový systém, verejné zdravotné poistenie, komunitné zdravotné poistenie, súkromné zdravotné poistenie, hotovostné platby. Progresivita a finančná rovnosť. Vzťahy medzi funkciami a cieľmi systému zdravotníctva podľa WHO. Komponenty financovania systému zdravotníctva. Percentuálny podiel daňových príjmov a príjmov sociálneho poistenia na celkových príjmoch systému zdravotníctva vo vybraných krajinách Európy. Akumulácia zdrojov. Alokácia zdrojov.