Využívanie ekonomických experimentov na analýzu pohnútok ekonomických subjektov - Péliová, Jana, 1976-
Alarmujúci vývoj v starnutí obyvateľstva vytvára tlak na vyrovnateľnosť a udržateľnosť verejných financií. Dôchodkové systémy predstavujú významný podiel na štátnych (resp. verejných) rozpočtoch. Z tohto dôvodu sa veľa pozornosti venuje analýze fiškálnej rovnováhy a udržateľnosti. Ekonomické experimenty umožňujú empirické testovanie ekonomických teórií v kontrolovaných podmienkach (tzv.“wind tunnel”) uplatňovania hospodárskej politiky a sú efektívnou metódou využívanou pri vyučovaní ekonomických predmetov.