Aurum, quo vadis? - Turan, Alexander
Autor sa pokúša poukázať nielen na faktory ovplyvňujúce ceny zlata, ale aj na špecifickosť tohto kovu a investície do neho a bude jeho snahou objasniť fázu, v ktorej sa zlato v súčasnosti nachádza. Indikátory a faktory súvisiace s cenou zlata. Porovnanie nominálnej ceny zlata s reálnou úrokovou mierou v USA. Porovnanie nominálnej ceny zlata s Broad indexom medzi rokmi 1979 – 2011. Dopyt a špekulatívne investovanie. Dopyt po zlate v roku 2007 a 2010 podľa koncového použitia. Svetová ťažba zlata v tonách a rast svetového HDP.