Ekonomická vzácnosť a racionálne rozhodovanie z pohľadu mikroekonomickej teórie - Holková, Vieroslava
Racionalita rozhodovania je štandardne stotožňovaná s paradigmou homo oeconomicus, ktorou sa vyjadruje východiskový model ľudského správania analyzovaný v rámci ekonomickej vedy. Alternatívne prístupy k racionalite, ktoré kritizujú teoretické i praktické konsekvencie paradigmy homo oeconomicus. Odmietanie povýšenia ekonomického, resp. optimalizačného princípu na všeobecný princíp ľudského správania.