Sociologický pohľad na vybrané problémy budovania a fungovanie ozbrojených síl Slovenskej republiky na začiatku 21. storočia - Škvrnda, František
Vývoj názorov na globalizáciu a jej bezpečnostné aspekty. Protirečivosť sociálno-filozofického a sociologického chápania postmoderny a postmodernizmu. Postmoderné štádium vývoja vzťahov spoločnosti a ozbrojených síl a budovanie a fungovanie ozbrojených síl v jeho podmienkach. Vybrané teoretické problémy súčasnej vojenskej sociológie a ich implikácie pre budovanie a fungovanie ozbrojených síl SR. Potreba zmeny pohľadu na budovanie a fungovanie ozbrojených síl SR v ďalšom vývoji v 21. storočí.