Systematické vzdelávanie - Jarošová, Jana
Nevyhnutnosť vypracovania dlhodobej stratégie v oblasti rozvoja ľudských zdrojov v podniku. To je dôležité pre stabilizáciu pilierových zamestnancov a podporu kariérneho modelu. Zároveň podporí zvýšenie motivácie, kvalifikácie, špecializácie zamestnancov na báze dobrovoľnosti. Výdavky na vzdelávanie a rekvalifikáciu a na vlastné vzdelávacie zariadenia majú charakter daňových výdavkov, a teda znižujú základ dane.