Diverzifikácia dodávateľov energonosičov z tretích krajín do EÚ a konkurencia zo strany Číny - Gavaľová, Viera
Problematika energetickej bezpečnosti a hľadanie možností jej riešenia. Závislosť krajín Európskej únie od dovozov fosílnych palív. Dôležitosť diverzifikácie zdrojov energie. Energetická politika EÚ. Konkurencia Číny pri získavaní zdrojov energie. PZI Číny vo vybraných krajinách Južnej Ameriky. Krajiny s najvyššími potvrdenými rezervami ropy na svete v r. 2010. Krajiny s najvyššími rezervami ropy a plynu v Latinskej Amerike.