Ohrozené druhy: príčiny, súčasný stav a ochrana - Eliáš, Pavol
Potreba ochrany biodiverzity. Príčiny ohrozenia druhov. Vzácnosť a ohrozenosť druhov. Potreba vedeckého prístupu. Nové kategórie ohrozenosti, kvantitatívne kritériá ohrozenosti. Červené knihy a červené zoznamy. Stratégia a programy záchrany druhov. Medzinárodná spolupráca.