Kategoriálny rámec Marxovej teórie nadhodnoty - Halas, Juraj
Rekonštrukcia Marxovho vysvetlenia vzniku nadhodnoty vo výrobnom procese. Skúmanie základných pojmov čiže „kategórií“ tohto vysvetlenia vedie k ich klasifikácii do „registrov“ a k odvodeniu určitých pravidiel, ktorými sa podľa Marxa musí riadiť ich racionálne používanie. Marxovu kritiku politickej ekonómie možno chápať ako kritiku systematických „kategoriálnych chýb“, ktoré sú výsledkom nedodržania týchto pravidiel vo vysvetleniach a definíciách.