Polarita mezinárodního systému v proměnách globálního věku transnacionálních vztahů - Ludvík, Zdeněk
Situácia v medzinárodných vzťahoch v ére studenej vojny. Bipolárne usporiadanie sveta. Neprehľadnosť a rôzne pohľady na veľmocenské postavenie tradičných aktérov s hegemoniálnymi ašpiráciami a rast významu neštátnych aktérov, ktorí zásadným spôsobom menia povahu medzinárodných vzťahov. Deväťdesiate roky ako obdobie unipolarity. Samuel Huntington a jeho teória unimultipolarity. Greviho interpolarita. Krehkosť a zraniteľnosť medzinárodného systému.