Analýza zdielania vôd v povodí rieky Níl - Cséfalvayová, Katarína
Problém nerovnomerného rozdelenia alokácie vody v povodí rieky Níl v prospech jediného poriečneho štátu, Egypta. Jeho výsadná pozícia medzi poriečnymi štátmi vedie k aplikácii teórie hegemonickej stability, podľa ktorej je prítomnosť jediného najsilnejšieho štátu, hegemóna, podmienkou na vytvorenie stabilného riečneho režimu. Hegemonická pozíciu Egypta a jeho postavenie voči niekoľkým kľúčovým poriečnym štátom.