Demokratická spoločnosť a fenomén prisťahovalectva - Liďák, Ján
Na prelome storočí došlo v rozširujúcej sa Európe v oblasti medzinárodných migračných tokov a prisťahovalectva k celému radu významných zmien. Autor sústreďuje pozornosť na problematiku interkontinentálnej migrácie, predovšetkým z teritória Afriky a na aktuálny a neuralgický bod súčasnej liberálnej demokracie, na prítomnosť moslimských migrantov na teritóriu Európy, čím vzniká konflikt identít, vzájomného rešpektovania sa a problémy vzájomnej koexistencie.