Teória a prax cezhraničnej spolupráce pri ochrane prírodných zdrojov v Európe - Černota, Mikuláš, 1979-
Základné charakteristiky cezhraničných iniciatív na ochranu prírodných zdrojov v európskom regióne. Pri situácii environmentálneho stresu v krajine môžu vzniknúť podmienky užitočné pre zintenzívnenie vzájomných vzťahov a zlepšenie socioekonomickej situácie, ak to obe strany hranice pochopia ako predmet spolupráce a nie sporu. Cezhraničná spolupráca na chránených územiach môže byť iniciovaná zhora multilaterálnymi konvenciami alebo regionálnymi dohodami alebo zdola prostredníctvom vzájomných vzťahov zamestnancov jednotlivých chránených území.