Faktory destabilizácie Somálska - Pajtinka, Viliam
Faktory, ktoré v histórii Somálska pôsobili ako zdroje nestability a podmienili tak jeho súčasnú pozíciu. Autor sa za týmto účelom venuje kolonializmu, veľkosomálskemu nacionalizmu, Barreho režimu a jeho externej podpore, občianskej vojne sprevádzanej hladomorom a faktoru externých aktérov, ďalej vplyvu vnútroštátnych aktérov s dôrazom na somálskych pirátov ako aj stručnému načrtnutiu geografických podmienok.