Analýza hospodárskej situácie Strednej Ameriky - Reťkovský, Peter
Hospodárstvo krajín Strednej Ameriky dlho trpelo nestabilnou politickou situáciou v regióne zapríčinenou občianskou vojnou medzi ľavicovými a pravicovými frakciami a častými vojenskými prevratmi. Nedostatočná otvorenosť ekonomík stredoamerických štátov spolu s nedostatočnými devízovými rezervami spôsobila v oblasti desať rokov trvajúcu hospodársku krízu, ktorá sa nazýva aj "stratenou dekádou". Situácia sa zlepšila až začiatkom 90. rokov 20. storočia, keď nastalo postupné oživenie a nové obdobie ekonomického rozvoja.