Teoretické a praktické vymedzenie konceptu zraniteľnosti malého štátu - Rusiňák, Peter, 1985-
Príspevok chce prispieť do diskusie o možnostiach znížiť mieru zraniteľnosti malých štátov, ktorá je osobitne podmienená nedostatočnou kapacitou na eliminovanie jej rôznych typov. Autor nevníma zraniteľnosť iba ako ekonomickú veličinu, v prvom rade ide o náchylnosť subjektu voči vonkajším vplyvom, či už v bezpečnostnej, environmentálnej, humanitárnej, ekonomickej alebo kultúrnej oblasti.