Vzťahy Latinskej Ameriky s Európskou úniou a USA na začiatku 21. storočia - Šabo, Marián
Vzťahy medzi Európou a krajinami amerického svetadielu prešli v poslednom období zásadnými zmenami, ktorých výsledkom je postupný úpadok tradičného multilateralizmu, ktorý sa zakladá na transatlantickej agende, Iberoamerickom spoločenstve, interamerickom systéme, euro-latinskoamerickej spolupráci a latinskoamerickej integrácii. Sme svedkami redistribúcie moci v prospech krajín Latinskej Ameriky a v rámci regiónu predovšetkým v prospech Brazílie, ktorá sa stáva významnou rýchlo sa rozvíjajúcou mocnosťou. Príspevok analyzuje existujúce systémy usporiadania multilaterálnych vzťahov a poukazuje na to, že ich budúci vývoj bude závisieť od interakcií v rámci strategického kvarteta Brazília, Španielsko, USA, Mexiko a od možného vzniku "transibeuroamerického" systému.