Odhad rovnovážneho reálneho efektívneho výmenného kurzu pre slovenskú ekonomiku - Gylánik, Milan
Rovnovážny reálny výmenný kurz predstavuje ako jedna zo zložiek definujúcich index reálnych menových podmienok RMCI dôležitý zdroj informácií o pôsobení menovej politiky na ekonomiku. Nadhodnotenie reálneho kurzu pôsobí na ekonomiku reštriktívne prostredníctvom zhoršenia salda zahraničného obchodu, keď je cenová konkurencieschopnosť domácich výrobcov znížená a ich produkcia je na domácom aj externom trhu substituovaná zahraničnou produkciou s negatívnym dopadom na ekonomický rast a zamestnanosť. V opačnom prípade podhodnoteného kurzu dochádza k prehrievaniu ekonomiky a rastu inflácie. V krajinách v procese transformácie sa tiež zmierňuje tlak na potrebné štruktúrne zmeny v ekonomike umožňujúce efektívnejšiu alokáciu zdrojov. Druhým významným spôsobom využitia odhadov rovnovážneho kurzu je stanovenie fixného kurzu pri začlenení určitej krajiny do menovej únie alebo pri nominálnom ukotvení menovej politiky na dôveryhodnú zahraničnú menu, keď je potrebné zafixovať výmenný kurz na takej úrovni, ktorá nebude vyvolávať už opísané nerovnováhy v ekonomike a s nimi spojenú nedôveru účastníkov medzinárodného devízového trhu.