Milk dispensers in Slovakia: What is behind the recent boom? - Drábik, Dušan
Objasnenie rýchleho nárastu počtu mliečnych automatov na Slovensku medzi rokmi 2009 a 2010. Tri hlavné faktory tohto nárastu sú vyšší zisk z predaja surového kravského mlieka prostredníctvom automatov v porovnaní s predajom mliekarni, veľmi krátka doba návratnosti automatov a vysoký kumulatívny diskontovaný zisk z automatov po dobe návratnosti. Napriek uvedeným faktorom do budúcnosti nie je predpoklad výrazného nárastu počtu mliečnych automatov. Naopak, ich počet bude klesať. Dôvodom je nedávny pokles dopytu po čerstvom kravskom mlieku zo strany konzumentov, čo naznačuje, že mliečne automaty boli len spotrebiteľským módnym hitom. Preto farmy, ktoré začali s prevádzkovaním mliečnych automatov (najmä vo väčších mestách) pravdepodobne najviac benefitovali z poskytnutej dotácie.