The ICT Sector evolution in an industrial region of Slovakia - Hudec, Oto
Sektor informačno-komunikačných technológií (IKT) sa v posledných dvoch desaťročiach stal významným v odvetvovej štruktúre regionálnych ekonomík. Napriek tomu, že ide o relatívne mladé odvetvie ekonomiky, počet existujúcich firiem a zamestnancov v IKT je značný. Bathelt, Malmberg, Maskell (2004) a Trippl et al. (2009) objasnili dva rôzne zdroje znalostných liniek v rámci IKT sektora. Prvým sú lokálne zdroje znalostí (tzv. lokálny šum) a druhým znalosti získavané z vonkajšieho prostredia (tzv. globálne toky). Vzorce znalostných interakcií sa rôznia v závislosti od veľkosti, ekonomickej štruktúry a historických súvislostí sledovaných miest a regiónov. Analýza znalostných liniek v IKT sektore v regióne Východné Slovensko. Vývoj súčasného IKT sektora s väzbami na predchádzajúce priemyselné odvetvia, dôležitosť lokálnych a externých znalostných liniek, sociálneho kapitálu ako aj potenciál na klastrovanie.