Štruktúrna adaptácia zamestnanosti na recesiu a jej prekonávanie v slovenskej ekonomike - Morvay, Karol, 1973-
Vplyv recesie na štruktúru zamestnanosti bol odlišný v každej fáze recesie (a pri oživení po recesii). V skorej fáze recesie už bolo možné zaznamenať významné štruktúrne zmeny v zamestnanosti, ale tie boli ešte ďaleko od svojej konečnej podoby. V neskorších etapách sa podoba a intenzita štruktúrnych zmien výrazne zmenila. Recesia posilnila pozíciu najvyššie vzdelaných pracovníkov na úkor segmentu najmladších pracovníkov, vo svojej skorej fáze si vyžiadala ďalšiu expanziu samozamestnávania na úkor závislej práce. Recesia v niektorých prípadoch posilnila štruktúrne zmeny v zamestnanosti, ktoré boli prítomné už aj pred recesiou (rozmach samozamestnávania, nárast podielu terciárne vzdelaných osôb), v iných prípadoch priniesla nové štruktúrne zmeny (nárast proporcie práce na kratší čas). Výraznejšie boli také prípady, keď recesia posilnila štruktúrne zmeny, ktoré boli v miernejšej forme prítomné už aj pred jej začiatkom. Recesia im dodala novú razanciu.