Predchodcovia peňazí - naturálne a kovové peniaze - Tkáčová, Daniela, 1954-
Problematika vzniku peňazí. Podstata naturálnej výmeny a jej vplyv na formovanie produktu práce na tovar. Podstata naturálnych peňazí, ich vznik, formovanie a popis, ktoré tovary sa – v jednotlivých oblastiach sveta - vyčlenili z výmenného procesu a začali plniť funkciu všeobecného ekvivalentu v naturálnej forme. Ďalšia časť je venovaná kovovým peniazom. Popisuje vznik prvých kovových peňazí, ich formu a miesta vzniku. Posledná časť článku je venovaná obdobiu Keltov na našom území a ich vplyvu na rozvoj mincovníctva predovšetkým v stredoeurópskom priestore a aj na území našej republiky.