Prečo je dôležité sledovať ukazovateľ prepravy - Kmeťko, Miroslav, 1969-
Index merania využitia námornej dopravy - Baltic Dry Index (BDI) založený na skúmaní cien za používanie lodí prepravujúcich ropu, rudu a obilniny. Vývoj hodnoty indexu znamená rastúci alebo klesajúci dopyt po preprave základných surovín pre výrobu a tým následne predpokladanú spotrebu. Výhody tohto indexu. Rast globálnej ekonomiky podporovaný rastom dopravy.