Osobitý zákon a zmluvný vzťah - špecifikum poisťovníctva ochrana osobných údajov môže na prvý pohľad pôsobiť zložito a odstrašujúco - Mičo, Tomáš
Zákon o ochrane osobných údajov sa považuje za všeobecný predpis upravujúci základné zásady a pravidlá pre všetky subjekty podieľajúce sa na spracúvaní osobných údajov v informačných systémoch, a to aj v poisťovníctve. Článok 19 odsek 3 Ústavy Slovenskej republiky. Dohovor Rady Európy č. 108 a Smernica Európskeho parlamentu a Rady 95/46/EC o ochrane týchto údajov, upravených zákonom č. 428/2002 Z. z. o ochrane osobných údajov v znení neskorších predpisov.