Kosovský problém a jeho analógie - Šmihula, Daniel
Neujasnenosť súčasného medzinárodného postavenia regiónu Kosovo. Neuznanie Kosova ako nezávislého štátu ako častý dôvod na spochybnenie ašpirácií Srbska vstúpiť do Európskej únie. Súčasné a minulé podobné prípady územných sporov: NSR a NDR, Severné Írsko, Severný Cyprus, Gibraltár, antarktické územia, Rockall, estónsko-ruský a lotyšsko-ruský hraničný spor.