Světové soupeření o nerostné suroviny jako jeden z nejzávažnějších geopolitických problémů současnosti - Lukáš, Ivan
Ekonomická a politická dimenzia problému. Príčiny nedostatočného množstva nerastných surovín spájané s hospodárskym rozmachom rozvíjajúcich sa krajín - Číny, Indie, Brazílie. Rast súperenia o nerastné suroviny na globálnej úrovni. Tlak na exportné obmedzenia krajín bohatých na suroviny. Európa na vedúcom mieste v závislosti na dovozoch kovov a minerálov. Hlavný rámcový dokument EÚ: Iniciatíva v oblasti surovín (Raw materials initiative).