Svetová bezpečnosť a deštruktívnosť kapitalizmu na začiatku 21. storočia (historicko-sociologický náčrt) - Škvrnda, František
Neúspech "projektu" západnej priemyselnej spoločnosti ako východisko kritického sociálneho myslenia. Kritické sociálne teórie v bezpečnostnej oblasti. Rastúce hrozby ďalšieho deštruktívneho pôsobenia kapitalizmu v kontexte dezinterpretácie spoločenskej reality, šírenia strachu a neodôvodniteľnej moci finančného sektora na začiatku 21. storočia. Vybrané problémy bezpečnosti sveta a ľudí na začiatku 21. storočia.