Mikroekonomická analýza modelu optimalizácie ponuky a ceny kartelu - Fendeková, Eleonora, 1952-
Správanie sa kartelov principiálne nezlučiteľné so všeobecne podporovanými tézami o ochrane hospodárskej súťaže na trhoch rozvinutých ekonomík. Vládne inštitúcie pre kontrolu a garantovanie dodržiavania podmienok hospodárskej súťaže. Matematická formalizácia modelu stanovenia rovnovážnej ceny a ponuky účastníkov kartelovej dohody a poukázanie na spoločenskú neefektívnosť takejto rozhodovacej schémy.