Dávky úrazového poistenia - Sabolčáková, Renáta
Úrazové poistenie je v rámci sociálneho poistenia konštituované ako povinné poistenie zamestnávateľa, ktoré ho má ochraňovať pred rizikom ekonomickej záťaže pre prípad jeho zodpovednosti za škodu vzniknutú jeho zamestnancom v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania, ktorá mu vyplýva z pracovnoprávnych predpisov (§ 195 Zákonníka práce). Úrazové poistenie súčasne rieši garanciu odškodnenia pracovných úrazov a chorôb z povolania v súlade s Dohovorom Medzinárodnej organizácie práce č. 102 o minimálnej norme sociálneho zabezpečenia a Dohovorom Medzinárodnej organizácie práce č. 121 o dávkach pri pracovných úrazoch.