Analýza procesu absolútnej konvergencie v Európskej únii - Bolcárová, Paula
Verifikácia platnosti absolútnej konvergencie krajín Európskej únie (EÚ), meranej pomocou sigma a beta konvergencie. Konvergencia v skupine krajín Európy, ktoré sa integrovali do spoločenstva EÚ. Tento proces integrácie prebiehal v posledných desaťročiach pomerne kontinuálne, kedy sa postupne územie EÚ rozširovalo o rozlohu pristupujúcich krajín. Zabezpečenie trvalo udržateľného rozvoja územia v súčasnom svete rastúcej konkurencie si vyžaduje kontinuálny proces hľadania a formovania moderných a inovačných prístupov v riadení rozvoja územia, ktorý by zodpovedal podmienkam trhovej ekonomiky.