Demografické a behaviorálne faktory hodnotenia poistného rizika - Janíková, Terézia
Príspevok je zameraný na rozlíšenie demografických a behaviorálnych faktorov, ktoré sa prejavujú pri hodnotení rizika a zároveň pri oceňovaní poistných produktov. Prvá kapitola príspevku je zameraná na definovanie pojmov pohlavie a rod a poukázanie ich rozdielov. Druhá kapitola definuje demografické a behaviorálne faktory a poukazuje na ich vplyv na priemernú očakávanú dĺžku života a na výskyt nehôd. Záver príspevku upozorňuje na sťaženú možnosť získania behaviorálnych premenných v praxi, ktoré by zabezpečovali súlad medzi poistným rizikom a cenou.