Najlepší odhad záväzkov a finančných tokov pri výpočte technických rezerv v životnom poistení v režime Solvency II - Marko, Peter
Podľa pravidiel Solvency II má byť výpočet technických rezerv zložený z najlepšieho odhadu záväzkov a rizikovej marže. Pre kalkuláciu najlepšieho odhadu je potrebné poistné zmluvy segmentovať podľa krytých rizík a ďalších faktorov. Pri samotnom výpočte technických rezerv v životnom poistení je možné využiť simulačné, deterministické a analytické metódy, pričom je potrebné zobrať do úvahy časovú hodnotu finančných prostriedkov prostredníctvom diskontnej úrokovej miery. Najväčšie problémy sa v súčasnosti týkajú najmä stanovenia hraníc záväzkov z poistných zmlúv a odmeny za nelikvidnosť, keďže nie sú dostatočne jasne zadefinované.