Východiská rozvoja partnerstva Európskej únie a Ruska a jeho ďalší rozvoj - Drieniková, Kristína, 1982-
Paralelná existencia dvoch sústav po druhej svetovej vojne a ich vzájomné vzťahy. Rozšírenie spolupráce a integrácie po rozpade bipolárneho usporiadania. Prehlbovanie spolupráce medzi Európskou úniou a Ruskou federáciou. Partnerstvo pre modernizáciu – nová vízia prehĺbenia vzájomných vzťahov.