Bezpečnosť sveta 2012: kríza západnej moderny, organizovaný chaos či nekonečná anarchia? - Škvrnda, František
Bezpečnostná situácia vo svete sa v prvej polovici roka 2012 stala najnapätejšou a najmenej prehľadnou od rozpadu bipolarity, ku ktorej došlo pred viac ako dvadsiatimi rokmi. Nikdy dovtedy nebolo naraz toľko ohnísk napätia a kríz ako momentálne. Otázka, vyplývajúca z vývoja svetovej politiky 21. storočia. Ako USA zasiali semeno fundamentalistických mudžahedínov. Posilnenie vplyvu finančného kapitálu. Organizovaný chaos vytváraný upadajúcou hegemonickou superveľmocou USA. Od otvorenej vojny po nebezpečné napätie.