Postavenie malých a stredných podnikov v ekonomike SR - Pitoňák, Daniel
Podobne ako v ostatných krajinách s rozvinutou trhovou ekonomikou sú aj na Slovensku malé a stredné podniky (MSP) pilierom hospodárstva. Táto kategória reprezentuje 99,9% počtu podnikov, pričom poskytuje pracovné miesta pre 72,2 % pracovnej sily v podnikovej ekonomike a má zhruba polovičný podiel na tvorbe kľúčových ekonomických ukazovateľov (pridaná hodnota, hrubá produkcia, zisk pred zdanením) Systematické zlepšovanie podmienok pre podnikanie MSP je preto dôležitým predpokladom rozvoja ekonomiky a zabezpečenia hospodárskeho rastu. Na rozdiel od veľkých podnikov je kategória MSP osobitne citlivá na zmeny v podnikateľskom prostredí ktoré sa s určitým časovým odstupom vždy premietajú do kvantitatívnych charakteristík tohto sektora.