Strategies to retaining customers - Lesáková, Dagmar, 1949-
Aktivity a nástroje na udržanie zákazníkov. Problematika lojality a budovania lojality v marketingovej teórii a praxi. Dva typy stratégií lojality - stratégia odmeny a stratégia budovania vzťahov. Výsledky výskumu.