Prekonanie terajšej globálnej krízy vyžaduje nové kvalitatívne aktivity vo vede, ekonomike, v životnom prostredí, sociálnej dimenzii aj mierovom vývoji sveta - Balhar, Víťazoslav
Hodnotenie projekcie nového pokrízového modelu globálnej ekonomiky. V každej vyspelej krajine a tiež aj na Slovensku by tento nový model mal byť založený na kvalitatívne efektívnejšom rozvoji vedomostnej ekonomiky s prioritou rozvoja vedy a techniky vysokých škôl a novou úrovňou spolupráce s hospodárskou praxou, doplnený trvalo udržateľným ekonomickým, sociálnym aj mierovým vývojom planéty Zeme.