[Arabi, islám a výzvy modernej doby] - Drozdík, Ladislav
Recenzia na monografiu, ktorá je rozdelená do šiestich kapitol. Prvá kapitola má názov „Islám a národný štát“, druhá „Genéza národno-uvedomovacieho procesu u Arabov“, tretia „Arabské národné hnutie po mladotureckej revolúcii (1908 – 1914)“, štvrtá „Arabské národné hnutie za prvej svetovej vojny“, piata „Arabské kráľovstvo v Sýrii a jeho zánik“ a šiesta „Arabské národné hnutie od rozpadu Osmanskej ríše do egyptskej revolúcie 1952“. Z chronologického hľadiska autor vymedzil svoju tému prvou polovicou 20. storočia, ale vo viacerých historických exkurzoch sa vracia až na začiatok 19. storočia, pretože dôležité impulzy pre rozvoj arabského národného hnutia za zjednotenie Arabov nachádza už v skoršom období.