Východiská zahraničnej bezpečnostnej politiky Francúzska po nástupe Nicolasa Sarkozyho do prezidentského úradu - Kucharčík, Rudolf, 1977-
Francúzsko bezpochyby patrí ku kľúčovým aktérom ovplyvňujúcim povahu budúcej európskej politiky. Ambície krajiny však siahajú ďalej a zdá sa, že majú globálnejší charakter, ako tomu bolo v nedávnej minulosti. Súčasné francúzske zahraničnopolitické princípy, resp. zásady bezpečnostnej politiky sú obsiahnuté v dvoch bielych knihách zverejnených na začiatku funkčného obdobia bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho – v Bielej knihe obrany a národnej bezpečnosti a v Bielej knihe zahraničnej a európskej politiky. Nicolas Sarkozy sa už od svojho nástupu pokúšal o aktívnu zahraničnú politiku.