Vývoj regiónu západného Balkánu a jeho vzťahov s Európskou úniou - Gabrielová, Petra
Historický a súčasný vývoj regiónu západný Balkán a jeho vzťahy s Európskou úniou. Genéza vzniku pojmu západný Balkán, ktorý je umelo vytvoreným pomenovaním skupiny štátov v juhovýchodnej Európe, pričom samotný vývoj pojmu západný Balkán je úzko spojený s Úniou. Postavenie EÚ na západnom Balkáne v období balkánskej krízy v 90-tych rokoch a vplyv situácie v regióne na rozvoj Spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky a Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky EÚ. Analýza súčasného vzťahu regiónu a EÚ, hlavne postavenie regiónu v rámci politiky rozširovania, kde má veľmi významnú pozíciu a pôsobenie misií Európskej únie na území západného Balkánu. Informácia o súčasnom ekonomickom a politickom vývoji v regióne.