Postoj Ruskej federácie k situácii v Líbyi a predikcia vývoja Rusko-Líbyjských vzťahov po páde režimu M. Kaddáfiho - Budveselová, Alena
Postoj Ruskej federácie k súčasnej situácii v Líbyi v súvislosti s implikáciami rezolúcie 1973 BR OSN, vytvorením bezletovej zóny nad Líbyou a vojenským zásahom Západu proti Líbyi. Analýza Rusko-Líbyjských vzťahov od sovietskej éry až po súčasnosť v kontexte zmeny režimu v Líbyi. Vzťahy medzi Ruskom a Líbyou sa zakladali na spojenectve predovšetkým v sovietskej ére. Rusko, ktoré počas Kaddáfiho éry uzavrelo miliardové obchody za ropu, zbrane a stavebníctvo, uznalo povstaleckú Prechodnú národnú radu 1. septembra 2011. Rusko i napriek pádu diktátorského režimu M. Kaddáfího a zmene vlády si chce udržať vplyv v Líbyi.