Minulosť a súčasné trendy jazykovej politiky EÚ - Strelinger, Ján, 1964-
Jazyková politika Európskej únie súvisí s charakterom integračného procesu a s predstavami o tom, ako sa má integrácia uskutočňovať a aké vízie má napĺňať. Pre poznanie utvárania jazykovej politiky sú dôležité spoločenské procesy, ktoré podmieňovali integráciu. V súčasnosti má dominantné miesto angličtina, hlavne v súvislosti s rozšírením EÚ o nové štáty.