Kultúrny život v súčasnosti: návrat tradičných foriem - Slušná, Zuzana
Globalizácia je procesom viacerých tvárí. V čoraz výraznejšej miere sledujeme, ako sa podieľa na podobe miestnej kultúry. Najmä na tejto rovine sa čoraz intenzívnejšie prejavujú negatívne dôsledky prebiehajúcich zmien: apatia, únava a neochota ľudí podieľať sa na verejnom aj kultúrnom živote občianskeho spoločenstva. Do centra pozornosti odborníkov sa dostali aktivity a stratégie, umožňujúce manažovanie komunitnej súdržnosti na miestnej úrovni a viditeľné zlepšovanie kvality sociálneho a kultúrneho života.