Historický exkurz do jazyka diplomacie v Európe a vo svete - Melušová, Elena, 1953-
Diplomacia nemôže existovať bez komunikácie, ktorá pôsobí ako mierový nástroj vedenia medzinárodnej politiky. Pôvod reči diplomacie a rečníctva. Lingua franca. Latinčina ako jazyk diplomacie. Francúzština ako jazyk diplomacie. Pragmatické dôvody prijatia francúzštiny ako jazyka diplomacie. Zánik monopolu francúzštiny v diplomacii. Nový rokovací jazyk podporený Spojenými štátmi americkými - angličtina.