Vplyv svetovej ekonomickej krízy na MSP v SR - Kalusová, Lenka, 1987-
Kríza plno zasiahla segment malých a stredných podnikov hlavne v roku 2008, v ktorom sa zhoršili takmer všetky sledované ukazovatele. Sprísnenie úverových štandardov zo strany bánk spôsobilo zhoršený prístup malých a stredných podnikov k úverovým zdrojom a sťažili možnosti financovania týchto podnikov. Oproti roku 2007 sa v roku 2010 výrazne zvýšil počet malých a stredných podnikov, ktoré žiadali o úver, ale ktorým tento úver nebol poskytnutý. Napriek tomu prevažná časť malých a stredných podnikov dokázala krízu prekonať, udržať si svoj stabilný podiel na zamestnanosti a v niektorých prípadoch dokonca zvýšiť svoj podiel na zisku pred zdanením.