Fiškálna udržateľnosť a vonkajšie ekonomické nerovnováhy - Lazový, Juraj
Fiškálna udržateľnosť a vonkajšie ekonomické nerovnováhy spolu s finančnou stabilitou sa vo všeobecnosti považujú za tri najväčšie riziká budúceho vývoja svetovej ekonomiky. Dlhová kríza v eurozóne je v súčasnosti pravdepodobne najviac diskutovaná ekonomicko- -politická téma. Rozšírenie z okrajových krajín do celej eurozóny, rozpad eurozóny či vznik novej celosvetovej krízy porovnateľnej s krízou v rokoch 2007 až 2009 nie sú zanedbateľné riziká. Dlhová kríza je úzko previazaná s nestabilnou situáciou vo finančnom sektore. Navyše nejde o cyklický, ale štrukturálny problém. Pokles konkurencieschopnosti mnohých vyspelých ekonomík, nielen okrajových krajín eurozóny, spôsobuje dlhodobý nárast svetových ekonomických nerovnováh.